отопление на под

Удобства и ефективност с използване на система за водно подово отопление

Навярно и вие търсите дискретно, качествено и дългогодишно решение за отопляването на вашия дом. Не винаги се оказва лесно да бъде взето правилното решени, тъй като действително ролята на различните видове уреди е в това да се осигури адекватно и ефективно, както и оптимално икономично отопляване на имота. Ако и вашата мечта е свързана с осигуряването на точно тези идеи то искаме да ви представим https://www.balkanenergy.bg/category/podovo-otoplenie. Все повече са клиентите, които осъзнават факта, че няма по-добър, дискретен и практичен метод за разпространение на топлината от това да бъде инсталирано подово отопление. Възможностите не са малко, но най-ефективни се оказват именно тези, които са от типа „водно“.

За бита и индустрията

Много хора се заблуждават, че когато се касае за водно подово отопление то най-често се срещат системи за бита. Всъщност високата ефективност и икономии, които се реализира с такъв вид оборудване показва, че не са за подценяване и отоплителните възможности на тези системи, които могат да обхванат и много по-големи пространства.

Реално водното подово отопление би могло да се приложи максимално както за бита така и за бизнеса като решения, с които се постигат наистина невероятни резултати по отношение на поддържане на благоприятен микроклимат. В сравнение с традиционните отоплителни системи това, което е важно да отбележим тук е, че подовото отопление наистина е изключително икономично и рентабилно. Ето и ключовите разлики, които отчитат по-благоприятно отопление спрямо други методи за разпространение на топлината:подово отопление

 • Подовото отопление е много комфортно;
 • Дискетно;
 • Безшумно;
 • Чисто;
 • Топлината идва от пода, което показва, че плавното издигане гарантира оптимално поддържане на постоянна температура;
 • Не отнема пространство от площта на стаята;
 • Предоставя свобода за движение;
 • Високоефективно решение.

И всичко това е приложимо както за битови пространства така и за мащабни проекти, които са свързани с бизнеса.

Защо водно отопление за под

Това е въпрос, който навярно вълнува и вас. Предвид това, че на пазара се предлагат различни варианти за подово отопляване то наистина водното ни дава много повече преимущества и поради това е приоритетно и предпочитано. За онези от вас, които все още имат известни колебания ще споделим някои не чак толкова известни факти, които са характерни за модела, който използва загрята вода за да осигури топлината в имота през зимните месеци.

В основата на работата на водните системи е топлата вода, която може да бъде генерирана както от локален така и централен източник. Най-често такъв тип отопление използва уреди като термопомпи, газови котли, камини на пелети, тъй като много лесно се осъществява контрол върху температурата на водата, която се затопля посредством работата на уреда. Загрятата течност се изтласква с помощта на помпа в положените пластмасови тръби на пода и така с помощта на циркулацията топлината преминава през декоративната подова настилка и успява да затопли помещението. Реално това, с което се характеризира отопляването с водно подово отопление са:

 • Намаляване на разходите, защото всъщност едно и също количество топлинна енергия се използва за загряването на водата, която отоплява целия имот, а не само едно помещение;
 • Необходимата температура за постигане на благоприятен ефект е между 24 и 32 градуса, а не 60-80 градуса както е при системите с радиатори за парно;
 • Оптимален коефициент на полезно действие предвид три пъти по-ниската температура, която е нужно да се достигне за да може системата да работи;
 • Приложимост на системата независимо от вида на подовата настилка, към която топлината е напълно безопасна;
 • Възможност за използване при различен тип строителство – тухлени сгради, ЕПК, панелни, сглобяеми от термопанели и други.

Ето, че принципа на действие на водното подово отопление показва една много интересна възможност, с която успявате да спестите доста средства. Наред с изложените качества отбелязваме и факта, че системите са едни от най-дългосрочно използваните без каквито и да било нужди от ремонт и поддържка.