електронен електромер

Електромерите – какво еважно да знаете за тях

Електромерът е техническо средство, което измерва консумираната електрическа енергия от съответния абонат. Абонатите могат да бъдат както физически така и юридически лица. Днес ще ви запознаем с приложението на електромерите както и това какви видове се предлагат на пазара. Безспорно и вие знаете, че разполагате с електромер, от чиито показания зависят сметките за ток, които ежемесечно плащате.

Особености на електромерите

Характерно за тези измервателни устройства е това, че без тях няма как да ползваме електрическа енергия. Измерването е на активна електрическа енергия, която се консумира от съответните електроуреди в домакинството. Мерната единица, която е популярна като средство за отчита е киловатчаса, която се изписва с абревиатурата kWh. В съвременниня си вариант се предлагат многофункционални електромери, които дигитални, разполагат с цифров екран и различни иновативни интерфейси.

Ролята и работата на електромера е да:Електромер

 • Измерва консумираното количество електроенергия от всички домашни електроуреди;
 • Да архивира предходни отчетни периоди;
 • Да измерва различни времеви тарифи;
 • Да работи в реално време;
 • Съвременните модели разполагат и с опция за програмиране на лимит като при достигането му се задейства сигнална аларма;
 • Възможност за свързване с външен компютър и наблюдение на разходваното количество от дистанция;
 • Работните параметри са 400 V / 120 A
 • Възможност за работа и прецизно отчитане от -25 до +85 °C.

Вероятно не сте запознати с тези детайли около електромера си, но ето, че никога нее късно човек да научи нещо ново, което пряко го касае. Все пак консумираната от домакинството електроенергия подлежи на тарифиране и сметката изисква да бъде платена.

Видове електромери

Ако ви се налага да купувате нов електромер имайте предвид, че на пазара се предлагат два варианта – механични и електронни. Механичните са по-стара технология, но въпреки това все още се предлагат на пазара.  Те не са особено препоръчвани от електроразпределителните дружества, тъй като дават не малко грешки, което със сигурност няма да ви допадне, тъй като обикновено е за ваша сметка натрупаната некоректна електроенергия.

Логична е практиката все повече механични електромери да бъдат заменяни с електронни. Това е нова технология, която показва висока точност и прецизност при работа. Тези иновативни измервателни уреди са изключително добри, тъй като при тях не е необходимо да бъде добавяна схема за съответната тарифа и нейното превключване. Новите електронни електромери имат вградени часовници и при настъпване на определен час и промяна на тарифата те автоматично се превключват.

Други критерии, по които се класифицират електромерите са:

 • Дали са директни или индиректни;
 • Дали са монофазни (еднофазни) или трифазни;
 • Физическо или дистанционно се отчита показанията.

Разбира се, все по-улесняващи работата на електроразпределителните дружества са електромерите. Не се налага да бъдат наемани инкасатори, които периодично да правят засичане на електромера и така да възникват грешки от неправилно записани показания. С дигитализирането на машинките те стават все по-умни и наистина допринасят за много по-прецизно и коректно подаване на показанията, върху които се начисляват съответните платими от абонатите сметки.

Имайте предвид, че всяко едно дружество си има утвърдени марки и модели електромери, които препоръчва на абонатите си, когато настъпи момента на фактическа смяна. Ако се наложи вие да избирате измервателен уред, а не оторизиран сервиз, който да осигури такъв, който да отговаря на изискванията ви каним да посетите онлайн магазин Ташев Галвинг. Тук ви очакват богат набор от най-добри решения. Акцента е върху двойнотарифните уреди, които са изключително популярни. Те разполагат LCD дисплей както  и възможност за дистанционно отчитане на показанията.

Изгодни цени на утвърдени брандове ви очакват за да сте сигурни, че ще получите най-коректното и прецизно подадени данни към доставчика на електрическа енергия.